12. MAJ – MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

12.maj obeležava se na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Po definiciji SZO – profesionalno područje rada medicinskih sestara je u pružanju pomoći pojedincu, grupi ili zajednici kada njima nedostaje snaga, volja ili znanje.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću humanost i predanost pozivu. Sestre moraju uvek da slušaju pacijente i ono što oni govore. To može biti od suštinskog značaja bez obzira kako delovalo nebitno sestri u određenom momentu. Sestrinstvo je po svojoj prirodi zasnovano na saradnji. Sestre i drugo medicinsko osoblje moraju efikasno da komuniciraju u cilju pružanja adekvatnog tretmana i medicinske potpore. Efikasna sposobnost komunikacije u sestrinstvu stvara visok nivo zadovoljstva korisnika i sprečava nastanak greški. Sestre su odgovorne za razumevanje ali i u isto vreme da bude shvaćena poruka koju prenose. One moraju pažljivo da slušaju i prijavljuju informacije ispravno i tačno.

Medicinske sestre moraju razviti visok nivo samopoštovanja, koje će rezultirati i poštovanjem onih za koje profesionalno brinu. U prvom redu kao i svi drugi profesionalci moraju se stalno obrazovati i time steći vlastitu sigurnost i poštovanje svojih pacijenata, saradnika i poslodavaca. Medicinska sestra je deo medicinskog tima u kome može ravnopravno učestvovati samo ako dobro zna svoj posao.

Drage koleginice srećan Vam DAN SESTRINSTVA!

Nurse