14. jun – Svetski dan davalaca krvi

Ove godine Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se pod sloganom “Blood connects us all” – tj „Sve nas povezuje krv.“

Ovaj dan je posvećen zahvalnosti dobrovoljnim davaocima krvi. Obeležava se da bi se istakla  dimenzija “deljenja” i “povezanosti” davalaca krvi i pacijenata.  Uz to, usvojen je i slogan “Tvoja krv mi je spasila život. Podeli život, daj krv” da bi se privukla pažnja na ulogu dobrovoljnog davanja krvi koja utiče na društvenu koheziju i brigu o drugima.

Ovogodišnja kampanja želi da istakne priče ljudi čiji su životi spaseni zahvaljujući transfuziji krvi da bi se motivisali redovni dobrovoljni davaoci krvi da nastave da daju krv, da podstaknu druge zdrave, posebno mlade ljude koji nikad nisu dali krv, da to učine.

Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih derivata  spasavaju se milioni života svake godine. Pacijentima se na ovaj način život produžava ili se obezbeđuje duži i kvalitetniji život, a davalaštvo pomaže kompleksne medicinske i hirurške procedure. Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u spasavanju života  majki i beba ali i u nesrećama koje je prouzrokovala priroda ili ljudski faktor.