Nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 21. januara do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti  žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 39 žena oboli i 20 umre od ove bolesti.

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 40-59 godina, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34 godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 60-70 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39 godine života.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice.

Rak grlića materice se može sprečiti i izlečiti ukoliko se otkrije na vreme!

Izvor:
Zavod za javno ѕdravlje Pančevo