Nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se poslednje nedelje u januaru, a u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Svakog dana, u Srbiji, najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice bolest čiji se nastanak može sprečiti redovnim pregledima tj. ranim otkrivanjem premaligne promene.

S tim ciljem, Republika Srbija afirmiše organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 24 do 64 godine.

Pod sloganom „STOP RAKU GRLIĆA MATERICE“, i ove godine će sve zdravstvene ustanove na teritoriji Vojvodine, raznim aktivnostima i manifestacijama, obeležiti Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, kako bi apelovali na sve žene da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog ginekologa.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. U našoj zemlji 2014. godine registrovane su 1122 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 415 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije.

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu oko 37 žena oboli (31-49), 15-30 umre od ove bolesti.