„NEhep – Eliminišimo hepatitis!“

Od 2010. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ustanovila 28. jul  kao dan obeležavanja borbe protiv hepatitisa. Ovaj dan je odabran u čast rođendana nobelovca prof. Blumberga, koji je otkrio virus hepatitis  B.

U svetu se godišnje registruje 1,4 miliona obolelih od hepatitisa A koji usled loše opšte higijene kao i nedostatka bezbedne vode za piće i loših higijenskih navika pogađa mahom najnerazvijenije zemlje Afrike  i Jugoistočne Azije. Virusom hepatitisa B i C inficirano je oko 325 miliona ljudi. Godišnje od ovih infekcija umre oko  1.300.000 ljudi, što je jednako smrtnosti od HIV/AIDSa, tuberkuloze i malarije. Hronični hepatitis B i C su glavni uzroci nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlozi za transplantaciju jetre u Evropi.

Iako Srbija nije zemlja sa velikom učestalošću hepatitsa B i C u opštoj populaciji, neke su grupe građana izložene većem riziku infekcije (osobe koje injektiraju droge i osobe koje često menjaju seksualne partnere).

Aktuelna epidemiološka situacija hepatitisa u Južnobanatskom okrugu

U prvoj polovini 2017. godine od hepatititsa A nije dijagnostikovano nijedno lice ( u 2016. godini je obolelo jedno lice), od akutnog B hepatitisa 2 lica (u 2016. godini 3 lica), od hroničnog B hepatitisa 7 lica (u 2016. godini 1 lice), od akutnog hepatitisa C nije bilo dijagnostikovanih slučajeva (u 2016. godini, jedno lice) i od hroničnog hepatitisa C 11 lica ( u 2016. godini 8 lica).