Obeležavanje kampanje protiv raka kože

Povodom obeležavanja  dana Euromelanoma 21. maja  u Opštoj bolnici Vršac   biće organizovani besplatni skrining pregledi u kabinetu  dermatovenerologije . Svi koji su zainteresovani za pregled, moraju da ga prethodno zakažu putem interneta do 14. maja popunjavanjem upitnika na sajtu Euromelanoma.org , a  od 14. do 16. maja i telefonom, besplatno na broj 0800222888.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Medijska kampanja Euromelanoma 2018 usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Euromelanom je pokrenula široku kampanju, kako bi se promenilo ponašanje javnosti u vezi sa zaštitom od sunca. Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, utvrđeno je da samo 14% građana Evrope poštuje savete za zaštitu od sunca iako je 91% upoznato sa rizicima.

I ove godine se nastavlja rad na zabrani upotrebe solarijuma kod osoba mlađih od 18. godina, sa krajnjim ciljem Udruženja dermatovenerologa Srbije da se upotreba, prodaja i promet solarijuma  u potpunosti zabrani, što je već na snazi u Australiji i Brazilu.