Obeležavanje kampanje protiv raka kože

Povodom obeležavanja 8. maja, dana Euromelanoma 2017. biće organizovani besplatni skrining pregledi u našo j ustanovi u kabinetu  dermatovenerologije.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Medijska kampanja Euromelanoma 2017 usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Euromelanom je pokrenula široku kampanju, kako bi se promenilo ponašanje javnosti u vezi sa zaštitom od sunca. Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, utvrđeno je da samo 14% građana Evrope poštuje savete za zaštitu od sunca iako je 91% upoznato sa rizicima.

Kampanja “Imate samo jednu kožu “, se angažuje na polju između svesti ljudi od rizika povezanih sa izlaganjem suncu, i onoga što zapravo čine da bi zaštitili svoju kožu.

I ove godine se nastavlja rad na zabrani upotrebe solarijuma kod osoba mlažih od 18. godina, sa krajnjim ciljem Udruženja dermatovenerologa Srbiej da se upotreba, prodaja i promet solarijuma  u potpunosti zabrani, što je već na snazi u Australiji i Brazilu.

U okviru kampanje Euromelanom 2017 koja je usmerena pre svega na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja, u Srbiji  su dodatno organizovani ciljani pregledi osoba koji imaju visok rizik za nastanak melanoma i drugih oblika raka kože.

Prema podacima Registra za rak Republike Srbije, u periodu od 2007. do 2012. godine bilo je 624 novoobolele osobe od melanoma, a u istom periodu, u proseku se godišnje registrovalo 252 osobe umrle od melanoma, 149 muškaraca i 103 žene.

U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se sa stopama oboljevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom oboljevanja, ali se broj obolelih povećava svakih 5 godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Poseban problem je činjenica da se 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je tumor debljine veće od 1 milimetar, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe, navodi se u saopštenju.

Imate_samo_jednu_kozu