Saradnja Ambasade Republike Poljske i Opšte bolnice Vršac – Monitoring projekta Poljske pomoći u Opštoj bolnici Vršac

Republika Poljska donirala je Opštoj bolnici Vršac  mašinu za sušenje veša . Povodom toga Opštu bolnici Vršac su juče posetili otpravnik poslova Republike Poljske Andžej Kinđuk i savetnik za ekonomska pitanja Karolina Janik, koji su zajedno sa dr Jon Omoranom  direktorom Opšte bolnice Vršac, dr Valentinom Kreseom  zamenikom direktora Opšte bolnice Vršac i  Tatjanom  Nikolić – članicom Gradskog veća zaduženom  za socijalnu politiku  i zdravstvenu zaštitu , najpre održali konferenciju za medije, a potom  obišli prostorije vešeraja.

U opremu u vešeraju nije ulagano u proteklih 30 godina.  Opšta bolnica Vršac   je  u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske  realizovala mali razvojni projekat  kojim  su  unapređeni uslovi rada u vešeraju Opšte bolnice Vršac.    Kroz  realizaciju  Projekta “Poboljšanje efikasnosti vešeraja u bolnici  u Vršcu”   obezbeđena je  nabavka mašine za  sušenje veša kapaciteta od 33 kg.  Nabavka  nove mašine  za sušenje veša obezbediće  realizovanje većeg broja hitnih intervencija na vreme i realizovanje operacija bez liste čekanja.

Duže od deset godina ambasada Republike Poljske početkom svake godine raspisuje konkurs za razvojnu pomoć u okviru malih projekata i u tu svrhu, za celokupan prethodni period uloženo je više od 500.000 evra u različite zdravstvene, školske  i socijalne ustanove širom Srbije, a konkretno ove godine uloženo je 30.000 evra.  Vrednost projekta iz sredstava poljskog  programa  razvojne  saradnje “POLJSKA POMOĆ”   koji se realizovan u Opštoj bolnici Vršac  iznosi  4900 eura.  Projekti iz programa “POLJSKA POMOĆ”    treba da doprinesu poboljšanju uslova za razvoj i jačanje potencijala određene zajednice. Svi projekti treba da doprinose realizaciji četiri tematska prioriteta navedena u Višegodišnjem programu razvojne saradnje 2016-2020, a to su: ljudski kapital, preduzetništvo i privatni sektor, održiva poljoprivreda i razvoj ruralnih područja, zaštita životne sredine.

Opšta  bolnica Vršac  zahvaljuje se  Ambasadi Republike Poljske  na donaciji mašine za sušenje veša  čime će se  omogućiti kvalitetnija zdravstvena zaštita i poboljšati  uslovi tokom bolničkog lečenja pacijenata.

Vrsac 1 vrsac
Fot.: Ambasada Republike Poljske u Beogradu